Informatie over de BRAIN-studie voor kinderen

Op deze website staat veel informatie over de BRAIN-studie. Deze pagina is speciaal gemaakt voor kinderen die willen weten wat de BRAIN-studie inhoudt. Misschien dat je na het lezen wel graag mee wilt doen. Als je vragen hebt kun je ons natuurlijk altijd een mailtje sturen of bellen.

ADHD en voeding

Kinderen met ADHD zijn vaak druk. Ook vinden ze het vaak moeilijk om zich te concentreren. Jammer genoeg weten we nog niet goed hoe ADHD ontstaat bij kinderen.

Bij sommige kinderen kan ADHD verminderen door een dieet. Deze kinderen kunnen rustiger worden en zich beter concentreren als ze bepaalde dingen niet meer eten. Wij willen nu gaan onderzoeken hoe dit komt. Dat doen we tijdens de BRAIN-studie. BRAIN is het Engelse woord voor hersenen. Tijdens het onderzoek ga je dus ook in een hersenscanner. Dan kunnen we zien wat er in je hersenen gebeurt terwijl je een paar taken op de computer maakt. Hieronder vertellen we je meer over het onderzoek.

Het dieet

Als je meedoet aan dit onderzoek moet je dus een dieet gaan volgen. Eerst mag je een week wennen aan het dieet, daarna volg je 5 weken het echte dieet. Je krijgt precies te horen welke dingen je wel en welke dingen je niet mag eten. Het kan zijn dat je sommige dingen die je heel lekker vindt niet meer mag eten. Hierdoor is het dieet misschien minder prettig om vol te houden, maar het is wel belangrijk dat je je er heel precies aan houdt. We hopen namelijk dat het dieet je helpt om rustiger te worden en je beter te kunnen concentreren.

Meedoen?

19 april 2019. Helaas mogen er niet meer dan 100 kinderen aan dit onderzoek meedoen, en dit aantal is vandaag bereikt! Dus aanmelden kan niet meer!

Als jij en je ouders mee willen doen, dan gaan we eerst alleen met je ouders spreken. Zij komen dan naar Wageningen, dus zonder jou. Dan spreken we het hele onderzoek met hen door en worden allerlei vragen gesteld. Daarna kom je samen met je ouders naar Wageningen en praten jullie met de kinderarts over het onderzoek. Alles wat je wil weten kun je aan de kinderarts vragen. Als je mee wil doen aan het onderzoek, dan zet je, net als je ouders, je handtekening. De kinderarts kijkt of je gezond bent, en hij meet je lengte en gewicht. Daarna ga je een aantal taken maken op de computer. Dit doe je terwijl je in een nep-hersenscanner ligt. Dit is om alvast te oefenen voor als je mee gaat doen aan het onderzoek. Misschien moet je ook nog een aantal andere opdrachten maken. Als dat allemaal goed gaat, en als je nog steeds wilt, dan mag je meedoen aan het onderzoek. Je gaat dan dus het dieet volgen. Als je tijdens het onderzoek wilt stoppen mag dat altijd. Je hoeft ons ook niet te vertellen waarom.