Doel van de BRAIN-studie

ADHD komt bij 6% van de kinderen voor. Veel kinderen met ADHD krijgen problemen met hun omgeving, soms alleen thuis, maar vaak ook op school, en met vriendjes. Het leven van een kind met ADHD is niet gemakkelijk. En het is ook niet gemakkelijk voor ouders en voor de leerkracht.

Helaas is de exacte oorzaak van ADHD nog onduidelijk. We weten dat ADHD vaak erfelijk is, maar daarnaast spelen ook omgevingsfactoren een rol. Een van deze factoren is voeding. Het is daarom van groot belang om meer onderzoek te doen naar de invloed van voeding op ADHD. Wie weet vinden we dan nieuwe mogelijkheden om ADHD te behandelen, want hoewel er gelukkig goede medicijnen zijn voor kinderen met ADHD, hebben deze medicijnen vaak bijwerkingen. Ook werken medicijnen niet de hele dag: zodra het medicijn is uitgewerkt, komen de gedragsproblemen weer terug. Het vinden van nieuwe behandelmethodes is voor kinderen met ADHD dus heel belangrijk.

Het doel van de BRAIN-studie is om er achter te komen hoe voeding precies werkt, dus hoe een dieet de hersenen en het gedrag van kinderen met ADHD kan beïnvloeden. We weten uit eerder onderzoek dat het fewfoods-dieet (dat in Nederland ook wel het RED-dieet wordt genoemd) bij 6 van de 10 kinderen met ADHD zeer effectief is [link naar tab: “Downloads en informatie”, subtab: “downloads”, INCA-studie.pdf]. Deze kinderen laten grote gedragsverbeteringen zien na het volgen van dit dieet. Helaas is er nog niets bekend over hoe dit dieet precies werkt. Dat zouden we graag willen weten, want het fewfoods-dieet is best zwaar om te volgen. In de BRAIN-studie gaan wij dit dus onderzoeken. Als we begrijpen hoe het fewfoods-dieet werkt, kunnen we het dieet misschien veel gemakkelijker maken. Misschien hoeven kinderen met ADHD in de toekomst zelfs niet meer het fewfoods-dieet te volgen, maar kunnen we op een eenvoudigere manier vaststellen of een kind op voeding reageert.